NEGLEORDBOG

Alt om negle – ordbog

A

Apex
- beskriver den kunstige negles bue, som løber fra neglebåndet og hen over hele neglen. Apex er neglens højeste punkt og placeret på 2/3 dele af neglen. Apex bruges som støtte til neglens matrix. Matrix er der hvor neglen vokser ud fra. Jo længere en negl man laver, jo højere og længere skal apex være. En kort negl har ikke behov for en stor apex.


Acylicgel
- Kært barn har mange navne. AcrylicGel, PolyGel, Akryl Gele, AcrylGel, Hybridgele, HybridGel, ModelingGel, Gelastic, Flexygel. Der findes mange ord for det samme - nemlig en hybrid mellem klassisk Gelé og Akryl. Formålet er at give et produkt, der er stærkere end traditionelle geléer, men mere fleksibel end klassisk akryl. Det fungerer på samme måde som gel, det bruges til enten at forstærke ens egen negl, eller forlænge neglen. Akrylgel hærder ikke før at den kommer ind i lampen. Man bruger cleaner eller isopropylalkohol til at forme gelen i den form man gerne vil have det. Akrylgel kan komme både i en bøtte og i tube.

Akryl
- Dette neglesystem fungerer ved, at man har en særlig væske, kaldet monomer, man dupper en pensel i først, og herefter føres penslen over i den farve akrylpulver, man ønsker neglen skal have. Akrylnegle hærder hverken i UV eller LED lys, men hærder selv i løbet af 24 timer. 

Acetone
- Acetone (Dimetylketon) er et opløsningsmiddel - en klar farveløs, flygtig og letantændelig væske med en ejendommelig lugt. Inde for neglefaget bruger vi det til at aftage produkter som kan soakes/opløses.


B

Base coat
- base coat er en klar gel lak på flaske, som påføres før en gel polish farve, og eller andre former for gel produkter (Builder gel og akryl gel). Denne lak beskytter neglen mod misfarvning og giver et ekstra holdbart resultat. Basecoat kaldes også for en under lak.

Buffer
- en blød og fleksibel skumfil. En buffer bruges til at mattere neglens overflade /fjerne neglens shine før der kommes nogen former for produkt på neglen. Dette gør man for at materialet hæfter bedre til neglen. En buffer bruges også til at polere ens negle forlængelse, for at give en pænere overflade, inden lakering.

Builder gel.
- builder gel er et gel produkt. Det bruges til enten at forstærke eller forlænge ens negl. Det kommer i forskellige tykkelser / viscosity. Man bruger en pensel til at påføre og forme gelen på neglen. Gelen hærder først når det kommer ind i lampen.


C

C-kurve
- En c-kurve kan ses hvis man kigger direkte ind på neglen forfra / når man peger på sig selv. C-kurven er med til at styrke neglen. For den kunstige negl er c-kurve essentiel for neglens holdbarhed. Jo stærkere en c-kurve er, jo stærkere bliver ens negle forlængelse. En meget stærk c-kurve kan også være med til at skabe en smallere negleforlængelse.


Curticle remover
- dette er en creme som blødgører neglebåndet og gør dem mere medgørlige. Det er med til at fjerne neglebåndets døde hudceller, som sidder på neglen. Dette påføreres som det første skridt i ens prep. Det påføreres rundt om neglebåndet og skal sidde i ca 1 minut. Derefter fjernes det skånsomt med en rosenpind. Væsken vil syne hvid når man skaber det af neglen, da det nu er blandet med de døde hudceller.


Cleaner
- Cleaner er en væske som er med til at leverer en professionel forberedelse og affedtning af neglen både før og efter neglebehandling. Den fjerner effektivt alle fedtstoffer fra neglens overflade samt fjerner overskydende produkt efter UV hærdning.


D

Dip in negle
- Dip-in negle laves med en bestemt type akrylpulver og lim. Det er en simpel metode hvor du kan forstærke dine egne negle og lave forlængelser på tipper. Man påfører lim på neglen, og derefter indsætter man fingeren ned i pulveret. Dip-in negle kan ikke fyldes op igen, som man kan med f.eks. akrylnegle, men de fjernes med acetone.

Dotting tool
- et redskab der bruges til nailart. Det kan både bruges til at lave prikker i forskellige størrelser, men også andre former for designs. Redskabet kan også bruges til at transportere rhinsten med, og placere dem som ønsket. Et dotting tool er ofte et rundt skaft, med to forskellige kugleformede dutter i hver sin ende, med hver deres størrelse. De forskellige kuglestørrelser på spidsen af værktøjet gør det simpelt at lave prikker, striber eller fine mønstre. Alt du skal gøre er lave det ønskede mønster med noget Gel Polish eller paintgel og hærde i 30 sekunder. Derefter påføres Top Coat og du er færdig.

E

Elektrisk neglefil
- En elektriske neglefil kan gøre din arbejdsgang både hurtigere, lettere og endnu endnu mere præcis. Den elektriske neglefil, er en maskine som er udstyret med en motor og et mundstykke/håndstykke. Der medfølger forskellige bits / slibehovder, som bruges til at file den kunstige negl. En elektrisk neglefil styres enten med en fodpedal eller med hjulet i midten. Filen kan øge og minimeres i hastigheden af omdrejningerne. Man kan også ændre omdrejningernes rotationer i mellem højre og venstre.

F

Fimostænger
- Stænger fremstillet af fimoplast. Stængerne bruges til nailart, og laves i forskellige figurer, hvor man kan skærer stængerne i meget tynde skiver, som kan limes på neglen, eller ligges ind i et lag buildergel. Man kan også købe fimo udskåret.

Fransk manicure
- Beskriver et bestemt design. Når enden/den frikant af neglen, hvad end det er en forstærkning eller forlængelse, farves en anden farve end neglepladen. Tipperne er ofte hvide og neglepladen lyserød.

Fil
- En neglefil er et aflangt redskab, af metal eller pap, til formning af neglen. Den er ru på en eller begge sider og bruges til at slibe neglens længde og form. En neglefil kommer i forskellige former, størrelser og gritt. 


G

Gelenegle
- Negleforlængelse lavet med gele, hærdet i UV-lys. Gele kan både bruges med og uden tipper, og kan også bruges til forstærkning af naturlige negle.


Gel polish
- Kært barn har mange navne. Gel Polish, UV lak, Shellak, Gellack. Der findes mange ord for det samme - nemlig en hybrid mellem klassisk neglelak og en tynd gelé. Det en flydende gel på flaske, med pigment. Det minder meget om neglelak dog i en meget stærkere udgave. Det kan holde op til 2-3 uger, og der findes mange forskellige farver at vælge imellem. Ligesom gele skal gelpolish hærde i en UV-lampe. Det lægges ofte i 2-3 tynde lag med en base og en top coat under og oven på den valgte farve.


Gritt
- beskriver antallet og størrelsen af korn i den manuelle neglefil. Antallet og størrelsen af korn, indikere hvor grov/fin neglefilen er. Et højt tal indikere en fin gritt/grovhed, i mens et lavt tal er grov. Man må kun bruge 240 eller 320 gritt på naturnegl og 180 gritt på kunstig negl af fx gele eller akryl.


L

LED
- LED står for light-emitting diode og er en type af lyskilde. LED dioderne udskiller UV-lys. Jo flere dioder, jo flere watt er lampen på. Der findes derfor UV-LED lamper, som er bygget med LED dioder i stedet for de traditionelle UV lysstofrør. LED dioder, kaldes også for dual LED, grundet de afgiver UV lys både ved 365nm og 405nm. 


Lift
- Lift er når dit negleprodukt løfter sig fra neglepladen og indikeres ved at produktet får en lysere farve, i forhold til det resterende produkt -  der kan være rigtig mange årsager til, at det her. Vi henviser til blogpostet om dette, hvis en uddybning ønskes.

Lunula
- Lunula beskriver den hvide halvmåne nederst på neglen og er den synlige del af den germinale matrix. Det er helt nye negleceller, som ligger i dette område, derfor skal man passe ekstra på med ikke at skade dette område. Neglens anatomi vil blive uddybet i et andet blogpost


M

Manicure
-  ordet manicure, henviser til at man ordner eller får ordnet sine negle på fingrene.

Matrix:
- Matrix er der hvor neglen vokser ud fra. Det er placeret ved roden af neglen, og er bestykket af huden. Det er her neglepladerne bliver dannet. Neglens anatomi vil blive uddybet i et andet blogpost


N

Negl
- Selve neglen består af døde hornceller og kreatin, og er en del af kroppen. Negle vokser ca. 0,1 mm. døgnet. Altså vokser de ca. 1 mm. på 10 dage. En negl er helt udvokset fra 3-6 måneder. Neglens anatomi vil blive uddybet i et andet blogpost

Neglebånd
- Det lille stykke hud der vokser ind over neglen forneden. Klip aldrig neglebåndene af eller skub dem for langt ned, da de beskytter mod infektioner der kan skade neglen.

Neglepladen
- Neglepladen er det hudfarvede stykke af neglen.

Neglesengen:
- Det hud som neglen sidder fast på.


O

Opfyldning
- En opfyldning, er når ens negl er groet så meget, at der skabes en tydelig kontrast (find bedre ord). Den kunstige negl er placeret på ens egen negl, og groer med neglen ud. Der skabes derfor et område af “nøgen” negl ved neglebåndet. Jo flere uger den kunstige negl sidder og ikke bliver fyldt op, jo større bliver området. Det er vigtigt at få lavet en opfyldning hver 3-4 uge, da man skaber press på matrix, jo længere neglen bliver. Dette kan skab en skade, da den nøgne negl ikke er forstærket og mere følsom. Det er meget forskelligt fra person til person hvor meget og hvor hurtigt ens negl vokser.

P

Pedicure
- Pedicure betyder at man ordner eller får ordnet sine negle på sine fødder.

Pinch
- Pinch betyder at man “presser” neglen sammen, og skaber en smallere negl. Man skaber samtidig flot c-curve på den kunstige negle. Der findes et bestemt værktøj til netop denne metode. Dog er det vigtigt at man er forsigtig, da man kan skade neglen ved at pinche for meget.

Prep
- Prep er termet for forberedelse af naturneglen, så den kunstige negl hæfter bedst muligt. Prep er det vigtigste step i hele processen, da det er afgørende for holdbarheden af den kunstige negl. Korrekt prep vil blive uddybet i både en video og et blogpost.

Press on tipper
- press on tipper, er en heldækkende tip, enten lavet af plastik eller hærdet gel. De har forskellige funktioner: Det kan bruges til at over design på. De kan sættes fast på neglen med enten tape eller lim, hvis man bare skal have dem på en enkelt aften. De kan også påsættes med gel, hvor til man får en meget længere holdbarhed. Hvis man vil påsætte med gel, skal man dog være opmærksom på at neglen/tippen skal være tyk nok til at kunne klare at blive brugt. Du kan ikke påsætte en tip, du har dekoreret i forvejen, med gel, da UV lyset ikke kan penetrere og hærde gelen. Før-dekoreret tipper, skal sætte fast med lim eller tape.

 

R

Reverse
- Er et udtryk man bruger når man laver en hver form for negleforlængelse, hvor du samtidig forlænger neglepladen, inden du påføre farven på tippen.
I “gamle” dage, tegnede/byggede man den hvide tip først, og derefter tilføjede man farven på neglesengen. Man har siden hen fundet ud af, at hvis man gør det omvendt (reverse), har man mulighed for at tilfile den kunstige negleseng og få en helt skarp kant mellem neglesengen og den farvede tip.

 

Rhinestones
- små glimtende 3D sten, som findes i forskellige størrelser, farver og former. De kaldes også for similisten. Rhinstenene kan limes på og indkapsles i Top Coat. Alternativt kan stenene placeres i våde Top Coat. Når der hærdes, i UV lys hærdes Rhinstenene derved på plads i Top Coaten.

Rosenpind:
- Et træ redskab lavet til at skubbe neglebånd skånsomt ned med. Man kan også bruge det til at fjerne produkt som sidder på huden, inden man hærder.


S

Smil
- Termet for den bue/kurve man laver forenden af neglene når man laver et fransk design. 

Stamping nail art
- Dette er en metode til overførsel af mønstre fra en prægeplade til negl. Man påfører en klat tynd pigmenteret gel (eller negleak specifikt lavet til stamping) ved det ønskede mønster. Med den tilhørende skraber, skraber man gelen ned i fordybningerne på pladen. Man ruller derefter ens stamper henover, de nu farvede, fordybninger, “opsamler” mønsteret, og overføre det til neglen.

 

Skabelon
En negle skabelon er en platform hvor du kan bygge din negleforlængelse på. En skabelon kan være lavet af papir, aluminium, og eller en blanding. Skabelonen har en klistret underside, som gør at de klistre til neglen og ikke falder af. Skabelonernes mange hjælpelinjer, gør dem ideele at arbejde med - også selvom man er nybegynder. Hjælpelinjerne viser hvor man skal placere sit produkt.Sticky layer
- Beskriver det lille lag af uhærdet gel, der er på gelenegle efter de har været i UV-lys. Det kommet grundet enkelte kemiske partikler ikke bliver hærdet. Det føles klistret, deraf navnet, men er helt normalt. Dette skal ikke fjernes, med mindre det man har en top coat hvor det forekommer. De fleste firmaer har dog en “ No wipe Top coat” hvilket betyder at top coaten ikke udleder et sticky layer, og man behøver derfor ikke at affedte dem til sidst.

Stresspunkt:
- Er det sted på neglen hvor
hvis du forsigtigt (!!) trykker ned på spidsen af din negl, ville du faktisk kunne se punktet på din negl, da det bliver hvidt/lysere når man trykker ned på spidsen. Det er også ved dette punkt man oplever at ens negl knækker, netop fordi man ikke har opbygget nok støtte. Det er netop af denne grund man skal huske at opbygge sin apex, det beskytter ens stress punkt.


Swatch
- Fremvisningen af en gelpolish farve. Dette kan bl.a. gøres på swatch sticks og eller swatch hjul.


T

Tip
- en tip er en plastik negl, som påsættes forenden af ens naturlige negl. Dens funktion er at være en platform, man kan støbe den kunstige negl ovenpå. En tip har det man kalder en “well”, som indikere størrelsen på den fordybning, som hæftes til den naturlige negl. Der findes tipper uden en well, med en lille well, en stor well (som næsten dækker halvdelen af neglen), og så findes der heldækkende tipper.


Tip cutter:
- en negleklipper, lavet specifikt til at klippe plastik tippen på den kunstige negle i den ønskede længde. Husk altid at vende bladet ud mod dig selv / væk fra fingeren.


Top coat
- En klar gel lak som bruges til at forsegle din gelpolish farve, og eller dit design. En topcoat er det sidste step i processen. En topcoat er med til at forlænge holdbarheden og sikre en skinnende overflade, og beskytter mod ridser. Der findes også en matt top coat, som efterlader en mat overflade.


U

Uv-lys
- Ultraviolet lys, som bruges til at hærde gele, akrylgel og gel-polish. UV lamper kom traditionelt, udstyret med U-formede eller spiralformet lysstofrør, nu til dags får man lamper med LED dioder der udskiller UV lys.


W

wipes
- Fnugfri servietter af bomuld, der er lavet til fjernelse af neglelak, affedtning af neglen og fjernelse af stickylayer. Deres tykkelse gør dem også yderst velegnede til soak off med sølvpapir/folie.