NEGLENS ANATOMI OG PLEJE

Neglens anatomi og neglepleje

I dette blogpost vil vi beskrive neglens anatomi på en detaljeret, men stadig forståeligt for alle, trods niveau. Vi vil også komme med tips til hvordan du bedst passer på dine negle.

Neglens anatomi

Neglen består af kreatinceller. Kreatincellerne findes også i huden og i vores hår, dog er svovlindholdet større i neglene, hvilket er med til at gøre dem hårdere. Vores negle, svare til dyrenes klør, horn og hove. 

Neglecellerne produceres lige neden under huden, i det man kalder matrix. Matrix er placeret lige bagved neglebåndet. Biologisk, bliver keratincellerne, i matrix, skudt ud som bolde. Som perler på snor, danner de flotte smidige rækker af keratinceller. Når keratincellerne er i matrix, er de usammenpressede og hvide, og lige så snart de forlader matrix, bliver de trykket sammen, hvor de bliver flade og gennemsigtige. Det er også derfor, man ser et lille hvidt område på neglen. Dette kaldes lunula. Her ligger de nyproduceret, endnu ikke sammenpresset, kreatinceller. 

Neglen er placeret ovenpå neglesengen, som er det hud, neglen er hæftet til. Det er også det som giver neglen den lyserøde farve.

Fun fact; Fingernegle vokser ca. 0,1 mm i døgnet, alt afhængigt af en række biologiske faktorer som fx alder og årstid: Væksten er størst hos unge og om sommeren. Fingernegle vokser fire gange hurtigere end tånegle og hurtigst på langfingeren.

Den stiplede linje viser den del af neglen, som ligger nedenunder huden. Det er også her matrix er. 


Neglen består også af;

Neglebånd (eponychium)
Neglebåndet består af levende hårde hudceller, som hæfter sig til neglepladen, og beskytter matrix mod bakterier. Man må derfor ikke fjerne det levende hud, men man kan forsigtigt skubbe det tilbage.
Når man forsigtigt skubber neglebåndet tilbage, kommer det usynlige neglebånd, til syne. Det er døde hudceller, der kommer når neglen vokser. Dette må man gerne fjerne og i forbindelse med kunstige negle skal det fjernes, for at skabe en bedre holdbarhed.


Neglepladen

Det er her de gennemsigtige kreatinkæder ligger, og danner selve neglen. Neglepladen består af flere lag kreatinkæder. Det fungerer faktisk ligesom et løg, med mange lag. Neglen kan blive tynd og skrøbelig, hvis disse lag bliver beskadiget eller fjernes ved overfiling.

Den frie kant

Den hvide del for enden af neglen. Neglens frie kant bliver hvid, når cellerne skubbes udover fingeren og kommer i forbindelse med et øget oxygen(ilt) indhold i neglen.

Hyponychium

Er det stykke hud som hæfter den frie kant til fingeren. Det bestykker også i mod bakterier, så de ikke kan komme ind under neglen. Huden under neglen er meget sensitiv, fordi det er fyldt med nerveender og blodkar. Ved langvarig brug at produkter, kan man opleve at huden, vokser udover fingeren. Dette er helt normalt, fordi at produktet beskytter i mod belastning, og giver neglen en mulighed for at vokse i fred og ro. Man må endelig ikke fjerne huden eller skubbe den ned med en skarp genstand. Dette kan give neglepladeløft.

 

Neglefolden

Er huden som omkranser neglen. Dette kaldes også paraonychium. Huden beskytter ligeledes mod bakterier. Det er også her man kan opleve små revner i huden, kendt om neglerodder. Man skal derfor huske at fugte huden med creme, da det holder huden fugtig og spændstig.Negleformer og -typer

Der findes mange forskellige former og typer af negle. Det hele kommer fra biologiens side, og er ikke altid noget man kan ændre.

Negleformer

Den typiske negleform, har en fin lille bue fra neglebåndet og ud til den frie kant.

Den nedadbuet negleform, har en forhøjning af neglen, som giver en meget kraftig bue, og når neglen vokser, vil den kroge nedad.

Skihop (opadbuet) neglen har, modsat de andre, en nedadgående bue på neglen. En omvendt apex. Der kan være mange grunde til dette fænomen; sygdom, skade f.eks. tidligere neglebider.

Negletyper

Der findes tre ”hovedekategorier” af negletyper. Tør, normal og olieret.

Den tørre negletype er kendetegnet ved at de er;
- Hårde
- Glansløse
- Porøse
- Tørt og et lille neglebånd
- tydelige lodrette linjer i neglen
- tør hud

Ofte finder man tørre negle hos ældre kunder, personer hvis hænder ofte er i kontakt med vand, eller kvinder som er i hormonel ubalance f.eks. efter graviditet


Den normale negletype er kendetegnet ved;
- Fleksible
- let skinnende
- glat overflade
- stærke
- et almindeligt neglebånd
- huden omkring er olieret uden at være fedtet


Den olieret negletype, er kendetegnet ved;
- En glat skinnende overflade
- fleksible
- Fedtet neglebånd
- overproduktion af neglebånd
- svedige fingre
- stærke

Man finder de olieret negle oftest hos personer som er yngre, personer med våde hænder eller personer, der er i hormonel ubalance fx i puberteten, overgangsalderen eller som er gravide.Neglepleje

Negle pleje er essentiel i både plejen af egne negle, og holdbarheden på de kunstige negle. Man kan se det lidt ligesom en gren – er grene tør, knækker den nemt under tryk, mens en fugtig gren giver efter ved tryk, uden at knække. Det samme med dine negle. Er de tørre, knækker de nemt, og man kan opleve at lagene i negle splitter, hvor man ved fugtige negle, har stærke fleksible negle, som ikke knækker ved evt. stød. 

Når du har produkt på, er det ligeledes vigtigt at pleje neglen hver dag. Olie tilfører fugt til såvel den kunstige negl som din naturnegl – dette betyder, at dine negle holdes smidige og chancen for løft eller knæk reduceres betydeligt.

For optimal neglepleje påføres negleolie 2 gange dagligt. Olien skal påføres både ved neglebåndene og ude ved spidsen af fingeren. Det er også vigtigt at holde dine hænder fugtige og spændstige med en god creme.

Hos neglefeber har vi alt du behøver, både i form af olier og lækre cremer. Vi går op i at give jer de lækreste produkter, og desuden er alle produkter fra Neglefeber Vegansk, Cruelty Free og 12-Free!


Ekstra tips til sunde og holdbare negle, både naturlige og kunstige:
- Brug altid din olie mindst to gange dagligt
- Dine negle er ikke et værktøj
- Flå aldrig en 'kunstig negl' af, heller ikke hvis den sidder løs!
- Brug altid en neglebørste når du renser for snavs under neglene, aldrig spidse genstande
- Lim aldrig dine 'kunstige negle' på igen
- Klip aldrig i de 'kunstige negle', fil kun
- Lad der helst ikke gå mere end 3-4 uger før du får en opfyldning
- Brug altid handsker under rengøring eller havearbejde
- Hvis dine hænder har været i vand i mere end 3 minutter af gangen, så afslut med olien

DE SÆRLIGT UDVALGTE