Du har tilføjet en vare til kurven

Total

  Tilbage til butikken
  Se kurv

  NEGLENS ANATOMI

  Ligesom vores hud og hår består vores negle af små kreatinceller. Kreatincellerne bliver produceret i Matrix, som ligger lige under huden bag ved neglebåndet.

  Foran matrix og neglebåndet ligger det, som kaldes for lunula. Lunula er det område, de fleste kender som ”den lille hvide halvbue”. I lunula sker en sammenpresning af kreatincellerne, så de går fra at være hvide og usammenpressede til at være flade og gennemsigtige. Det er altså derfor, at man har den lille hvide halvbue, som går over i den lyserøde negleplade.

  Efter at kreatincellerne er blevet sammenpresset i lunula, vokser de ud og danner neglepladen, der hæfter på huden. Det næste stykke af neglen, som ikke længere sidder fast på huden, kaldes den frie kant.

  Det præcise punkt, hvor neglepladen slipper huden, kaldes hyponychium. En normal hyponychium vil slippe neglen uden problemer, mens en overproduceret hyponychium vil vokse en smule ud med neglen og derved danne et tyndt lag følsom hud under den frie kant.

  De laterale folder sidder på neglens sider. Det er egentlig blot de hudfolder, som let beskytter siderne af neglen med hud.


  Det “usynlige” neglebånd
  Det er vigtigt at vide noget om neglebåndet, når man arbejder med negleprodukter. Neglebåndet består af levende hudceller, der hæfter sig til neglepladen og beskytter matrix mod bakterier. Det er altså levende hud med nerver og blodårer, som man skal være forsigtig ved.

  Mange ved ikke, at man også har et neglebånd, der kaldes for ”det usynlige neglebånd”. Når neglebåndet forsigtigt skubbes tilbage, kommer det usynlige neglebånd til syne som en ekstremt tynd hinde, der sidder helt tæt og fast på neglepladen. Hos nogle er det forholdsvist tydeligt, og hos andre er det slet ikke til at få øje på. Det er meget vigtigt, at man får fjernet alt det usynlige neglebånd, inden man påfører produkt. Hvis ikke alt er fjernet, vil det ligge som en tynd hinde mellem produktet og neglepladen. Derved vil produktet ikke hæfte sig ordentlig fast i neglen, og der vil være stor risiko for, at produktet løfter sig fra neglen inden for kort tid.

  Hyponychium
  Som tidligere nævnt findes hyponychium lige præcis der, hvor neglepladen slipper huden. De fleste vil have en normalt voksende hyponychium, som slipper neglen uden problemer. Nogle få individer vil dog have en overproduceret hyponychium, hvilket vil sige, at huden vokser ud med neglen og danner et tynd lag følsom hud under den frie kant. Hyponychium har til opgave at beskytte neglen mod udefrakommende infektion, og dette gøres ved, at neglen fæster til området. Man må derfor ikke fjerne huden eller forsøge at skubbe den ned med en skarp genstand – selvom huden kan være generende. Det bedste er at lade huden være og nænsomt fjerne snavs og skidt med en blød
  neglebørste. Ved en overproduceret hyponychium kan det være udfordrende at
  lave forlængelse med skabelon, eftersom skabelonen placeres under neglen. I
  disse tilfælde kan der klippes i skabelonen, således at den kan placeres under
  den frie kant – uden om den udvoksede hyponychium. Alternativt kan der i stedet
vælges tipper.

  FAKTA
  Naturneglenes væksthastighed afhænger af flere faktorer, og det er forskelligt fra person til person, hvor hurtigt de vokser. Man siger, at den gennemsnitlige voksehastighed for en voksen person er ca. 3-4 mm om måneden på fingrene og 1 mm om måneden på tæerne. I sommermånederne vokser neglene hurtigere, ligesom hormonbalance og andre ændringer i kroppen kan påvirke voksehastigheden.

  Negletyper

  Når du påfører produkt på neglen, er det vigtigt at være opmærksom på hvilken negletype, du har. Årsagen er, at det vil give en bedre hæftning, hvis du bruger produkter, der er tilpasset den pågældende negletype. Der findes tre hovedkategorier af negletyper; tør, normal og olieret. Derudover er der den fjerde negletype, den tynde og porøse negletype, som kan forekomme i kombination med enten den tørre, normale eller olierede negletype.

  Den tørre negletype
  En tør negl er ofte glansløs og mat med overfladiske, lodrette linjer. Huden omkring neglen vil ofte også fremstå tør. Tørre negle forekommer enten hårde eller porøse, hvilket vil sige, at de enten føles superstærke og aldrig knækker (dette ses især hos ældre), eller at neglene er porøse og let knækker eller flækker.

  Tørre negle kan skyldes mange faktorer. Den mest almindelige faktor er alderdom, fordi vores naturlige olieproduktion nedsættes, når vi bliver ældre. Nogle personer er født med en lavere olieproduktion, mens andre udvikler tørre negle på et senere tidspunkt i livet. Det kan eksempelvis ske pga. sygdom, allergier, eksem, mangel på næringsstoffer, medicin, et job med hænderne meget i vand, regelmæssig brug af håndsprit, diverse kemikalier osv.

  Den tørre negletype skal være opmærksom på:

  1. Vær omhyggelig med neglepleje og olie: Personer med tørre negle kan let opleve, at naturneglen separerer sig fra det påførte produkt, hvis ikke der dagligt bruges negleolie. Årsagen er, at naturneglene ikke længere beriges med nogen former for olier, vitaminer og mineraler, hvorved de tørrer endnu mere ud og bliver misfarvede og skøre. Derfor er det ekstra vigtigt for en god holdbarhed, at personer med tørre negle er meget omhyggelige med at bruge negleolie ofte – gerne flere gange om dagen. 

  2. Pas på med at udtørre neglene: Såfremt man har tørre negle, skal der laves en helt normal prep. Pas dog på med at udtørre neglene yderligere i forbindelse med denne. Det er for eksempel ikke hensigtsmæssigt at bruge dehydrator, ligesom det heller ikke er hensigtsmæssigt at cleane med andet end Cleaner+ (som f.eks. at cleane med Fast Acetone Remover eller ren sprit). 

  3. Vask ikke hænder før din neglebehandling: Forestil dig, at neglen er ligesom en svamp. Hvis svampen er helt tør, vil den have en høj sugeevne. Derfor vil den udvide sig og blive større, så snart den kommer i kontakt med vand. Det samme gør sig gældende med neglen. Hvis neglen bliver våd inden en neglebehandling, vil neglen suge vandet hurtigt til sig og udvide sig. Når man så har påført et negleprodukt, og neglen langsomt begynder at tørre, vil neglen igen trække sig sammen og blive mindre. Hvis der i denne proces ligger et negleprodukt oven på en negl, der pludselig skrumper og bliver mindre, vil produktet slippe fra neglen. Det er naturligvis ikke en proces, der kan ses med det blotte øje, men selv små forandringer i neglens overflade vil påvirke produktet, der ligger ovenpå. 

  Den normale negletype
  Langt de fleste har en normal negletype. Normale negle er faste, fleksible og glansfulde. Farven er hvidlig/transparent, hvor neglelejets rosa farve kan ses igennem. Overfladen på en sund naturnegl er glat og uden pletter, bølger, riller og/eller misfarvninger. Neglebånd og hud omkring neglen er olieret, men ikke fedtet, og der forekommer en naturlig produktion af neglebånd. Normale negletyper oplever sjældent liftings, såfremt neglen er opbygget korrekt. Der er ingen specielle anvisninger ved denne negletype, men man skal naturligvis stadig sørge for at bruge negleolie ofte for at opretholde en sund negl og sunde neglebånd.

  Den olierede negletype
  Personer med olierede negle kendetegnes ofte ved meget glatte og skinnende negleplader. De typiske lodrette linjer, som ses på især tørre negletyper, findes næsten ikke hos de olierede. Derudover har personer med olierede negle ofte tendens til meget neglebåndsvækst og en eller flere nedadbuede negle. Man finder oftest de olierede negle hos personer, som er yngre, personer med svedige hænder eller personer, der er i hormonel ubalance – eksempelvis i puberteten, overgangsalderen eller i forbindelse med graviditet.

  Den olierede negletype skal være opmærksom på:

  1. Vær yderst omhyggelig med prep: Prep er ekstra vigtig hos personer med olierede negle. Rens gerne neglene en ekstra gang med Cleaner+ og sørg for at rense godt ned ved neglebåndene og neglenes sider. Husk derudover altid at bruge Prep&Prime, hvilket midlertidigt vil dehydrere neglene og fjerne alle overskydende fedtstoffer fra neglepladen. 

  2. Påfør og hærd Base Coat i en fart: Olierede negle er en udfordring at arbejde på, da neglen ofte når at afgive mange naturlige olier i tiden mellem prep er udført og Base Coat er lagt på neglen. Hvis der når at trække for mange olier ud på neglen, før den er forseglet af Base Coat, vil produktet ikke hæfte optimalt. Ved olierede negle er det altså en fordel at få påført Base Coat i en fart.

  TIP
  For den olierede negletype er et godt tip kun at arbejde på 1-2 fingre af gangen indtil, at Base Coat er påført og gennemhærdet. På den måde sikrer du, at neglene ikke når at afgive særlig meget væske og olie inden, at Base Coaten er hærdet på hver enkelt finger.

  Den fjerne negletype: Den tynde og porøse negl
  Ud over de klassiske tre negletyper er der en del, der oplever at have tynde, skrøbelige eller porøse negle. Nogle personer danner meget keratin i matrix og er derfor kendt for at have lange og stærke naturnegle, mens andre personer danner mindre keratin og derfor er kendt for at have tynde og skrøbelige negle. Desværre ses det også at tynde, skrøbelige og porøse negle er selvskabt, fordi der er udøvet en for hårdhændet negleteknik. Det sker f.eks. ved overfilning (hvis der er filet for meget på den naturlige negl) eller hvis et negleprodukt er taget forkert af.

  Uanset årsagen til tynde, skrøbelige og porøse negle er det ofte en god idé at bruge et forstærkende produkt som f.eks. Builder Gel. Tynde negle vil nemlig bøje så let, at Gel Polish alene vil være meget udsat for slag, stød og knæk.