Du har tilføjet en vare til kurven

Total

    Tilbage til butikken
    Se kurv
    Estimeret levering

    Fra neglebidning til sundere negle - råd og vejledning fra klinisk psykolog Tamara Hansen

    Neglebidning- samt pilleri er en udbredt vane, der kan være svær at bryde. Derfor har vi hos Neglefeber haft en snak med klinisk psykolog Tamara Hansen, så du kan få det bedste vidensgrundlag og de nødvendige redskaber til at stoppe vanen og i stedet opnå smukke og sunde negle. Du kan læse om følgende:

    • Psykologiske hacks til at stoppe med at bide negle
    • De 5 trin til at stoppe vanen
    • Kundehistorier 

    Psykologiske hacks til at stoppe med at bide negle

    Af klinisk psykolog Tamara Hansen:
    Hvordan stopper jeg med at bide negle? Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet hos Neglefeber og et, som jeg også stillede mig selv før, at jeg blev psykolog og begyndte at arbejde med vanelidelser i klinisk regi. Med en kombination af psykologiske værktøjer og Neglefebers gel-produkter bekæmpede jeg endelig mit eget neglebideri.

    Kort fortalt, så er mit navn er Tamara Hansen, og jeg er klinisk psykolog i den private praksis Psykologerne Johansen og Kristoffersen på Frederiksberg. Psykologerne i vores praksis specialiserer sig i evidensbaseret kognitiv adfærdsterapi for en bred vifte af problematikker, hvoraf en af dem er vanelidelser såsom dermatillomani, også kaldet skin picking, og trikotillmani, også kendt som hårudtrækning. Fællestrækket ved disse lidelser er tvangspræget og repetitiv pillen, bidden, nulren og trækken i hud og hår. Dette kan komme til udtryk som mere seriøse og komplekse tilstande, hvor den gentagne vaneadfærd eksempelvis forårsager skaldede pletter, infektioner og blødninger. Dog kan helt almindelig neglebideri også forstås som en variation af en sådan vaneproblematik, hvor man ikke kan stoppe sig selv fra at bide negle trods ihærdige forsøg.

    I dag vil jeg dele, hvordan jeg som psykolog arbejder med at hjælpe folk til at afvænne repetitive vaner såsom at bide negle, og hvordan valget af de rigtige produkter, hermed ligeledes skønsomme og udviklet med mindst mulige skadelige kemikalier som Neglefebers, kan bruges som værende et essentielt værktøj i processen. Du kan blandt andet læse om de revolutionerende produkter lige her.

    Hvorfor kan jeg ikke stoppe med at bide negle?
    Årsagen, til at vaner som neglebideri opstår i første omgang, er ikke endeligt slået fast i forskningen. Der menes dog, at det har en form for afstressende eller regulerende funktion for nervesystemet. Mange oplever i tråd hermed, at både stress eller stærke følelser samt understimulering og kedsomhed kan få neglebideriet til at eskalere.

    Når det kan være så svært at stoppe, er det ligeledes grundet, at menneskehjernen former stærkere og stærkere forbindelser jo flere gange, at den samme handling gentages. Det danner grundlag for det, som vi kalder vaner.

    Hvordan fungerer dårlige vaner?
    Når jeg skal forklare vaner og udgangspunktet for psykologisk behandling af vanelidelser, bruger jeg altid metaforen om en ”sti gennem skoven”.

    Forestil dig, at du hver eneste dag skal gennem en skov for at komme til arbejde. Du har gået den samme knudrede og knoklede sti hundredvis af gange, og dine fødder går nærmest af sig selv. Stien er tydelig og godt trådt ned fordi du har gået på den så mange gange. At gå ad denne sti repræsenterer din dårlige vane – at bide negle.

    Forestil dig så, at du en dag finder ud af, at der findes en meget kortere og rarere sti gennem skoven. Denne sti repræsenterer den gode vane, nemlig ikke at bide negle. Selvfølgelig vil du foretrække at gå denne vej fremadrettet, men hvis du ikke aktivt tager styringen og lægger mærke til, hvilken vej du går, bærer dine fødder dig helt automatisk af gamle og knudrede sti.

    Grunden til det ovenstående er, at du nu har gået denne vej så mange gange, men også fordi den nye sti er helt overbegroet og svær at få øje på. Så hvad kan der gøres? Det gælder om at hjælpe os selv med at opdage det sted, hvor de to veje skiller og gang på gang at huske at dreje ned ad den gode, nye sti. Gøres dette længe nok, vil den nye sti til sidst blive godt trådt ned, imens den gamle sti så småt bliver overbegroet. Dette repræsenterer den neurologiske proces, hvormed gamle nervebaner svækkes og nye forstærkes ved mange gentagelser over tid, når gamle vaner udslukkes og nye forstærkes.

    De fem trin

    Trin 1: Opmærksomhedstræning - Genkend dine triggere og advarselstegn
    For at kunne begynde at dreje ned ad den nye sti, skal du først og fremmest opdage, hvor vejene skiller. Til at hjælpe kan du starte med at undersøge, om der er nogle særlige markører i landskabet omkring det sted, hvor du skal huske at dreje af. Metaforisk skal du eksempelvis lære dig selv, at når du får øje på den der karakteristiske lilla blomst ved det lille vandløb, er det lige om lidt, at du skal huske at dreje ad den gode sti.

    Start med at skrive ned, hvilke særlige triggere eller advarselstegn, der kan være forbundet med dit neglebideri. Du kan bruge følgende spørgsmål:

    • Ydre triggere: Er der nogle særlige ydre forhold såsom steder, personer, tidspunkter på dagen eller kontekster, hvor du er mere tilbøjelig til at bide negle? Eksempler: Når du er alene, det er aften, foran fjernsynet eller når du skal løse en svær opgave.

    • Indre triggere: Er der nogle særlige indre forhold såsom bestemte følelser, fornemmelser eller sansninger, der kan øge din risiko for at bide negle Eksempler: Når du keder mig, føler dig stresset, har uro i kroppen eller mærker ujævnheder på dine neglespidser.

    • Advarselstegn: Hvad sker der typisk i de få sekunder inden, du går i gang med at bide negle? Eksempler: Du kigger på neglene og søger efter ujævnheder, du kører neglene hen over mine læber eller klikker dem mod tænderne.


    Med det ovenstående i tankerne, registrerer du alle dine forekomster af neglebideri over en uge - hvor du var, hvad du lavede og hvor mange negle du bed ad gangen. At kende til og nedskrive disse markører og mønstre kan hjælpe dig til at hurtigere at blive mere opmærksom og træffe et aktivt valg før, at du har bidt negle uden at lægge mærke til det.

    Trin 2: Stimuluskontrol: Gør det lettere for dig selv at vælge den gode vane
    Noget andet, som du kan gøre, er metaforisk at sætte skilte op for dig selv, der hvor vejene skiller, eller lægge synlige lyskæder til at guide os langs den rette sti.

    Når det kommer til at bide negle, handler dette om på den ene side at hjælpe dig selv aktivt til at blive opmærksom og på den anden side til at blive motiveret til at vælge den gode vane frem for den dårlige.

    Hvis du har prøvet at stoppe med at bide negle længe, kender du garanteret til de forfærdelige negleolier, der er lavet til at smage rigtig dårligt, så man straffes for at have fingrene i munden. Vi ved dog fra forskningen, at vi mennesker bliver mere motiverede af belønning, såkaldt positiv forstærkning, end af straf.

    Det er her, at Gel-produkter kommer ind i billedet. Lægger du Gel-produkter på neglene, føles og ser de anderledes ud, hvilket kan hjælpe dig til at få rekrutteret din opmærksomhed i tide. Samtidig kan det virke meget motiverende at have et sæt negle, som du virkelig gerne vil bevare.

     

    Sådan kan du gøre i praksis

    • Lav dine drømmenegle. Vælg smukke farver til dit ønskede look her og gå ikke på kompromis med designet. På den måde øger du motivationen for ikke at bide neglene.

    • Brug eventuelt stærke farver til start. Giv dig selv en mental påmindelse om, at denne farve har til hensigt at minde dig om, at du vil stoppe med at bide negle. Det er nemmere at få øje på en stærk farve, der sætter kurs mod dit ansigt, så du øger sandsynligheden for at nå at blive opmærksom og tvinge hånden væk fra munden igen.

    • Brug med vilje ekstra lang tid på prep og påføring af produkt. Prøv at sætte dig selv et mål om at være ekstra omhyggelig med alle steps. Du kan se de detaljerede videoguides til brugen af produkterne her. Dette gør ikke kun dine negle flottere og giver bedre holdbarhed, men du øger din egen investering i dine negle og dermed din motivation for at lade dem forblive intakte.

    • Lad dig inspirere! Brug tid på at finde inspiration til negledesign eller teknikker, som du kunne tænke dig at prøve, og gem billederne til senere. Du kan finde en masse inspiration på Neglefebers Instagram eller gennem deres fantastiske Facebook Community.

    • Beløn dig selv! Som tidligere nævnt virker belønning meget motiverende for vaneændringer. Brug dette til din fordel ved at forkæle dig selv, når du lykkes med ikke at bide negle. Giv eksempelvis dig selv lov til at købe et eller flere produkter fra din negleønskeliste for hver dag/uge, hvor du lykkes med ikke at bide negle!

    Trin 3: Responshindring - Gør det svært eller umuligt at vælge den dårlige vane
    Vender vi tilbage til stien i skoven, er en oplagt mulighed selvfølgelig at lægge en stor træstamme foran den gamle sti og dermed blokere denne vej. Dette er en af de mest effektive måder at ændre en dårlig vane.

    Når dette anvendes til behandling af vaner, kaldes det responshindring. Har du for eksempel en vane med at trække i håret, kan du forhindre det ved altid at bære en hat eller barbere dig skaldet. Du sikrer simpelthen, at vanen ikke kan udføres, hvilket svækker de nervebaner, der er forbundet med vanen. For neglebidere har den klassiske metode været at bruge handsker. Jeg, Tamara Hansen, har hørt flere rapportere om at have fået handsker tapet fast ved håndleddene som børn. Men igen, her tilbyder Neglefeber et mere æstetisk alternativ.

    1. Brug hårde/stærke produkter: Hvis dine negle tillader det, anbefaler jeg at lave
    nogle stærke sæt negle, som er svære at bide i. Du kan eksempelvis bruge
    produkter so BuilderGel og Rubber Base. Vær ekstra omhyggelig me forsegling af den frie kant, da målet er at sikre, at der ikke er noget løst ellerflosset, som du kunne fristes til at bide eller pille i.

    2. Brug eventuelt forlængelse: Hvis du har haft korte negle længe grundet dit neglebideri, vil det være en helt anderledes oplevelse at have længere negle, og du vil blokere for muligheden for overhovedet at kunne nå ind til og bide i din naturlige negl. For nogle vil lange negle dog øge trangen til at bide, fordi man hele tiden lægger mærke til de udstikkende tipper. Jeg anbefaler at prøve dig frem og at starte med en kortere forlængelse, hvis du vælger denne metode.

    Der er dog en række ting, som du skal være opmærksom på, for at sikre, at du får en god oplevelse med at bruge negleprodukterne. Det kan du læse her.

    Trin 4: Modhandling: Vælg at gøre noget andet
    Indtil videre har du husket på markører i landskabet og sat store neonskilte og stærke blokader op der, hvor stierne skiller. Det sidste skridt, når du har opdaget, at vejene skiller, er selvfølgelig at rette fødderne mod den nye, gode sti og faktisk gå denne vej. Men hvordan oversætter du det til neglebidderi? Hvordan går du den gode vanes vej?

    Menneskehjernen har notorisk svært ved at forholde sig til konceptet ikke, og det er derfor svært at forholde sig til ”ikke at bide negle” som et konkret alternativ til at bide. Vi indfører derfor en alternativ handling, som understøtter vores mål om ikke at bide negle – en såkaldt modhandling.

    • Vælg en modhandling, som står i direkte modsætning til det at bide negle. Eksempelvis at knytte begge næver, sidde på hænderne, eller udføre en handling, der kræver begge hænder.

    • Udfør denne handling i 60 sekunder hver gang, at du opdager et af dine advarselstegn og hver gang, at du opdager, at du allerede er begyndt at bide negle. Det er vigtigt, at det er 60 sekunder, selvom det er irriterende og forstyrrende. Det er nemlig hele pointen.

    • Hvis du bider negle hyppigt, så afsæt til start et tidsrum hver dag, hvor du skal træne at implementere din modhandling jf. ovenstående.

    Trin 5: Vær venlig ved dig selv - Vaneændring er en proces
    Til slut vil jeg opfordre dig til at være sød ved dig selv i processen. Hvis du er nået hertil, har du tydeligvis et stærkt ønske om at stoppe med at bide negle, og du gør lige nu en aktiv indsats for at komme af med dit neglebideri. 

    Det er sindssygt svært at ændre en indgroet vane, og vi er uendeligt mange, der kæmper med vores dårlige vaner hver dag. For nogle kan det være nødvendigt med professionel hjælp, og i så fald er du velkommen til at kontakte vores klinik.

    Husk, målet med de ovenstående værktøjer og metoder er ikke at stoppe med at bide negle fra den ene dag til den anden. Det er at lære om din vane og skridt for skridt svække den. Det betyder, at du helt sikkert kommer til at bide negle på trods af alle dine forsøg på at følge disse råd. Når det sker, er du i gang med at lære at forstå og genkende din vane! I stedet for at slå dig selv i hovedet, så husk dig selv på, at du styrker din opmærksomhed og gode vane for hver gang, at du opdager neglebideriet og sænker hånden igen. Det handler ikke om altid at gå ad den gode sti, men om at opdage, når du er på afveje og ændre retning – igen og igen!

    Tak og afslutning
    Der skal lyde et kæmpe tak til Tamara Hansen og den private praksis Psykologerne Johansen og Kristoffersen på Frederiksberg for at bidrage til dette teoriafsnit omkring neglebidning og neglepilleri. For at give dig et boost på din videre rejse med at stoppe din neglebidning eller neglepilleri, har vi nedenfor samlet en række succeshistorier, der forhåbentlig kan give noget motivation.

    Kundehistorier

    I vores fantastiske Neglefeber Lounge har vi, Neglefeber, hørt nogle af jeres historier angående neglepilleri- og bideri. Det er vigtigt for os, at vi kan inspirere og drage vigtige indsigter fra hinanden, hvilket er grunden til, at tre er historierne er inddraget her.

    Kunde historie – en svær kamp
    Af Nanna Thorsen

    Jeg har pillet i mine negle så længe, at jeg kan huske. Hver gang jeg kunne pille i en negl, eller huden omkring neglene, gjorde jeg det - også selvom det gjorde skide ondt, og jeg fik sår omkring neglene. Jeg pillede mine negle af, så de blev møgkorte og klamme. Jeg kunne også finde på at bide det af, hvis ikke jeg kunne pille det ordentligt af. For godt tre år siden fik jeg lavet negle af en tekniker. Det er meget meget dyrt.

    Derefter opdagede jeg Neglefeber og lavede det selv derfra. Det er billigere og er blevet en dejlig hobby, da mine negle blev pæne med længden og lækre farver. Der gik det op for mig at pille og bide negle intet godt gør. På billedet med ingen farve, kan man se, hvor meget skade at pille huden gjorde. Og det er jo ikke pænt. På de andre billeder kan man se en klar forbedring af, at jeg ikke piller i min hud og negle mere. Længden er ikke helt min egen endnu. Men de er godt på vej.

     Det var uden tvivl en svær kamp ikke at pille og bide. Især fordi det var en vane, når jeg blev nervøs. Men med de flotte farver og lidt længere negle, så hjalp det mig stille og roligt til at stoppe. Nu har jeg de fineste negle. Og det er takket være jer, og jeres produkter!

    Kunde historie – på penicillin pga. betændelse
    Af Conny Rudbeck 

    Jeg er neglebider samt piller af neglebånd samt huden rundt om neglen. Det har jeg været hele mit liv og fortsat er. Uden produkt på er mine negle ikke eksisterende, da jeg bider dem helt i bund, så de bløder og gør ondt. Det er så voldsomt, at jeg op til flere gange er endt på penicillin pga. betændelse. Med eller uden produkt på bider jeg dog stadig i hunden rundt om, og jeg kan simpelthen ikke klare, hvis der sidder et løst stykke hud eller lignede. Det sker specielt, hvis jeg har glemt negleolie.

    Nu laver jeg selv mine negle med Press On Tipper, og jeg elsker det! Jeg skåner mine negle for så meget belastning og skader samtidigt med, at mine naturnegle bliver flotte, stærke/sunde og ikke mindst længere inden under.

    Før jeg opdagede produkterne fra Neglefeber, har jeg prøvet alt for få stoppet det helvede, som det er at bide/pille negle.
    De forskellige produkter, der skulle smage så grimt, at man stopper, har ikke virket. Jeg har lagt masser af penge ved uddannede negleteknikere, hvor jeg ved nogle har været skuffet og andre godt tilfreds. Men i sidste ende må jeg erkende, at det bare ikke holder lige så godt, som når jeg selv laver det med Neglefebers produkter samt nu kan fixe det ved mindste tegn på skade, fejl osv. Negleolie er mit yndlingsprodukt til mine problematikker. Jeg føler mig feminin og smuk med mine sunde negle og vil ikke undvære det for noget i verden.

    Så, det bedste råd, som jeg kan give videre, er negleolie!

    Kunde historie – rev til blods
    Af Chistina Clemmensen

    Som barn og frem til mine 20'ere bed jeg negle og pillede huden omkring så slemt, at jeg havde de ondeste neglerødder og tit rev til blods fordi jeg liiiiige skulle pille/bide.

    Jeg har af natur bløde og tynde negle, så de knækker også ved det mindste stød, bare de titter udover kanten. Alle midler som go negl osv. bliver afprøvet, men det er ren og skær dårlig vane og kedsomhed. Det blev en proces med at prøve alle mulige dårlige falske negle og forskellige produkter. Men ja, som den kloge vil vide af erfaring, så når man roder i blinde på den måde, gør man mere skade end gavn, og det hjalp ikke på pilleriet i hvert fald.
    Så for en 8-9 år siden prøvede jeg lidt intenst at lave negle selv med gele, så der var lidt styrke. Men fordi jeg jo ikke havde grundviden og teori bag, fik jeg lift, det faldt af, og ja, det hjalp heller ikke på pilleriet.

    Så "mødte" jeg Neglefeber og mærkede deres vision helt ind i hjertet - mest af taknemmelighed over at de lige netop markedsfører sig på, at alle kan være med. Jeg duer nemlig ikke til saloner, da det brænder i mine negle, og mine neglebånd er så sensitive. Så jeg føler mig næsten krænket - og det er jo ikke meningen.

    Så, jeg shoppede løs for lidt over et år siden og bliver stadig klogere for hver gang. Men fordi jeg ikke har lift, bruger negleolie og nok bedst af alt, min gode ven neglebåndsklipperen, så er der ikke alt det der at pille i mere. For er der endelig en lille dut, så piller jeg ikke, men klipper væk og olierer, og så bliver jeg ikke belønnet på den konto.

    Jeg elsker Neglefebers koncept og produkter, og det har vækket en lille negleprinsesse i mig samt givet mig modet til at prøve en masse fede ting med de fantastiske produkter.

    ×

    Vælg variant