ALT OM NEGLESKADER OG NEGLESYGDOMME

ALT OM SKADER I NEGLEN OG NEGLESYGSOMME

I dette blogpost vil vi give en beskrivelse af de negleforandringer man kan opleve når man arbejder med negleprodukter.

Det er vigtigt at pointere, at man altid skal søge læge hvis man oplever pludselige uforklarlige forandringer i ens negle.

GREENIE

Greenie er en meget udbredt tilstand, hvor neglen har fået en grønlig/brunlig plet efter, at man har haft produkt på. Det ser ikke rart ud, men er heldigvis helt ufarligt.

Greenie forårsages af en jordbakterie, der heddder pseudomonas. Pseudomonas findes overalt i vores sfære, som f.eks. skovbunden, i havens jord, i husets potteplanter, i jordresterne på vores indkøbte grønsager, i luften omkring osv. Derfor eksponeres vi dagligt for bakterien uden, at det gør nogen skade. Problemet opstår, hvis pseudomonas-bakterien får optimale leveforhold, hvilket den får, når den befinder sig i mørke, fugtige og iltfattige områder. Dette kan eksempelvis være i det hulrum der opstår mellem den naturlige negl og et negleprodukt, der har løftet sig fa neglen. I takt med, at bakterien lever og formerer sig, vil området på neglen langsomt blive misfarvet. Farven vil gå fra en gullig farve til mere grøn farve og til sidst blive en brunlig plet. Jo længere tid, bakterien har levet, jo mørkere vil farven i neglene være.

Greenie-bakterien dør, så snart den får ilt. Konstaterer du en greenie-inficeret negl, er det derfor vigtigt, at ALT produkt fjernes fra naturneglen, så ilten kan trænge dertil. Herefter desinficeres neglen godt med diverse desinficerende produkter, og der kan igen påføres produkt. Dette foretrækker flere at gøre, så man ikke går rundt med grønne negle. Det kan dog ikke pointeres nok, hvor vigtigt det er, at ALT produkt bliver fjernet før opbygning af ny negl. Er der den mindste tilbageværende pseudomonas-bakterie på neglen, vil denne fortsat kunne formere sig videre.

Greenie er altså let at behandle ved at gennemgå følgende procedure:

1) Fjern ALT produkt fra neglen. Selve det grønne/bruge område på neglen må IKKE files væk, da man i så fald risikerer at lave en fileskade i naturneglen. I stedet skal det vokse ud med neglen. Når alt produktet er fjernet, vil bakterien komme i kontakt med ilt og sollys, hvilket vil dræbe bakterien. Til trods for, at man stadig kan se den grønne/brunlige farve, vil bakterien ikke længere kunne leve og formere sig.

2) Desinficer dine negle ved at rense med en desinfektionsvæske. Vask derefter hænderne grundigt og rens neglene med Cleaner. 

3) Desinficer alle de negleværktøjer, som har været i kontakt med greenie-bakterien. Hvis dine file og pensler ikke kan desinficeres, skal de smides ud.

4) Udfør en omhyggelig PREP og sørg for, at neglene er helt gennemtørre. Der kan herefter påføres nyt produkt.

Obs! Den grønne/brune farve kan IKKE fjernes, når først den er der. Prøv derfor ALDRIG at file eller buffe farven væk. Dette vil blot resultere i overfilingstilstande. Farven skal vokse ud sammen med neglen. 

NEGLESVAMP 

Neglesvamp - Onykomykose (latinsk betegnelse) er en svampeinfektion i en eller flere negle og opstår hyppigst på tånegle og sjældnere på fingernegle. Infektionen starter ofte yderst eller på siden af neglen, og breder sig indover neglen. Dette giver gullig misfarvning. I starten er negleoverfladen glat og jævn. Efterhånden vil neglens forreste del blive fortykket og løsner sig fra neglesengen. Efterhånden kan hele neglen blive ødelagt.

Tåneglene har langt hyppigere svampeinfektioner end fingerneglene. Ubehandlet over lang tid kommer der gerne spredning til flere negle. I nogle tilfælde er der samtidig svampeinfektion i huden mellem tæerne, omkring neglene eller i fodsålerne. 

Hvis der er mistanke om neglesvamp må man ikke begynde at putte produkt på. Svampesporerne er meget smitsomme, og man må derfor ikke arbejde ovenpå en negl med svamp. Gå ALTID til lægen ved mistanke om svamp. De kan behandle dig hvis tilfældet er ude, og de kan råde dig til hvordan du videre skal arregere.

Neglesvamp kan behandles med tabletter, men behandlingen er langvarig og ikke altid succesfuld.

KLEMT NEGL

En klemt negl, vil fremstå som en blå/lilla/sort plamage nede under neglen. Plamagen forekommer, fordi at der er kommet en blodudtrædning.

En klemt negl er ikke skadelig, blot smertefuld og ikke særlig køn.

Hvis man klemmer en negl, skal den blot have ro. Neglen vil hele sig selv, og blodudtrædningen vil vokse med neglen ud. 

Vi anbefaler altid at man søger læge, hvis man har fået en klemt negl, da de ville kunne hjælpe og give behandling.

SPLINTER

Små splinter - hemorrhages (latinsk betegnelse) er lodrette, små, brune striber, der ligner splinter. De små splinter forekommer fordi de små blodkar nede i neglesengen bliver udsat for et traume og springer. Splinterne opstår når neglen bliver udsat for et naturligt traume som f.eks. et knæk eller et stød. Splinterne kan også forekomme ved forkert og hårdhændet negleteknik som f.eks overfiling, overpinching, forkert aftagning m.m.

Hvis splinter konstateres i neglene, må man gerne fortsætte ved at have produkt på. Produktet vil virke som et plaster, og beskytte mod nye traumer.

RINGS OF FIRE

Rings of fire / ringe af ild, har fået deres navn, fordi det er røde fordybninger i neglen. Ringene forekommer fordi man har ført en al' for hårdhændet håndtering af enten en manuel fil eller en el-fil i forbindelse med at blende produktet ved neglebåndet og eller fjernelse af det usynlige neglebånd.

Den røde farve forekommer, fordi man har tyndet neglen så meget, at man er meget tæt på neglesengen.

Hvis dette opdages er det vigtigt at man ikke forsøger at udjævne neglepladen, da det kan skabe grundbund for andre negleskader/traumer som f.eks neglepladeløft.

Man må gerne komme produkt på, man skal blot være forsigtigt med at file ovenpå fordybningen.

NEGLEPLADELØFT

Neglepladeløft - onycholysis (latinsk betegnelse) - beskriver den tilstand, hvor ens negleplade løsner sig fra neglesengen - altså din negl hæfter / sidder ikke længere fast til din finger.

Neglepladeløft vil typsik kunne ses ude i spidsen af neglen og eller i siderne. Løftet vil fremstå som et hvidt område.

Neglepladeløft kan opstå ved naturlige årsager som; slag/stod, knæk, eksem, psoriasis m.m.

Neglepladeløft kan også opstå hvis man har ført en alt for hårdhændet negleteknik; overfiling af neglen, overpinching (f.eks hvis man har en for lille tip), ukorrekt produktbalancering, og eller hvis man har tvunget produktet af neglen.

Oplever man neglepladeløft er der forskellige handlemuligheder;

- Hvis neglepladeløftet er minimalt, kan en forstærkning af egen negl være en god ide. Produktet vil virke som et plaster. Start med forsigtigt at file neglen så kort som muligt, det anbefales at den ikke går udover din finger. Lav en grundig, men meget forsigtig prep. Filing ovenpå neglen, kan forværre løftet. Skab derefter en forstærkning af egen negl. Det anbefales at lave en forstærkning med et klart produkt, så du hele tiden kan holde øje med neglen. Plej neglen med olie flere gange dagligt, og vær opmærksom på rengøring af neglen. Hold hele tiden neglen kort.

Kommer der skidt under neglen, må man IKKE bruge et spidst/skarpt instrument til at skarpe skidtet ud. Dette kan forværre løftet. Brug derfor kun en blød neglebørste til at rengøre neglen.

- Hvis neglepladeløftet er ekstremt, anbefales det at holde en pause med produkter. Fil forsigtigt neglen kort. Plej neglen med olie flere gange dagligt, og vær' opmærksom på rengøring. Ekstreme tilfælde af neglepladeløft kan resultere i bakteriedannelse, infektioner og i værste fald, at neglen falder af.

Hvis dit neglepladeløft forværres, uanset om det startede småt, eller om det er et ekstremt tilfælde, skal du altid søge læge ved forværring. 

NEGLE-ALLERGI

Negleallergi opstår fordi man har fået en overfølsomhed over for de kemiske molekyler i negleprodukter.

Allergi viser sig ved eksem, som typisk vil sidde på fingrene, rundt om neglene, hvor huden har været i kontakt med akrylatet. Hos alle begynder symptomerne oftest på fingerspidserne med rødme, hævelse og små blærer, disse kan briste og blive til sår. 

Risikoen for allergi er tilstede uanset om du selv påfører de kunstige negle eller om du får det gjort hos en professionel negletekniker.

De fleste, som får allergi, vil have en overfølsomhed overfor akrylater som f.eks. HEMA eller Di-Hema, som desværre findes i stort set alle negleprodukter. Hos Neglefeber udkommer vi meget snart med en produktlinje der er er 100% fri for HEMA, Di-HEMA, MEHQ samt en række andre uønsket kemi. 

Produkt er kun allergifremkaldende, når det er i flydende form. Det er derfor utrolig vigtigt, at man sikrer en 100% hærdning af ALLE lag. Dette sikrer du ved at benytte den lampe, som passer til gel systemet. Brug f.eks. ikke en lampe fra ét brand og en gel fra et andet brand.

Risikoen for allergi er også årsagen til, at det er meget vigtigt, at produkt ikke kommer på huden under påføring. Vær derfor opmærksom på, at du kun påfører produkt på neglepladen. 

Dette blogpost er skrevet på baggrund af offentlig artikler fra Netdoktor, Sundhed.dk og Videnscenterforallergi.